Hvad er Melasma og hvordan behandler man det - mesoestetic.dk

Hvad er Melasma og hvordan behandler man det

Når vi kaster et blik på spejlet hver dag, ser vi historien om vores liv, vores arv og vores daglige rutiner fortalt gennem vores hud. Men nogle gange bemærker vi måske en ændring, der ikke rigtig stemmer overens med det, vi er vant til at se. Mørkere pletter, der ikke var der før, og som ikke ser ud til at være en simpel solskade eller en midlertidig blemme.

For mange er denne ændring kendt som melasma. Men hvad er melasma, hvordan påvirker det os, og hvordan foregår behandling af melasma?

 

Hvad er melasma?

Melasma er en tilstand, hvor huden udvikler mørke plamager, ofte brunlige pletter. Disse pletter er typisk mest udbredte i ansigtet, især på kinderne, panden, næsen, overlæben og hagen.

Selvom de kan forekomme hvor som helst på kroppen, er det disse ansigtspletter, der ofte fører til den største bekymring, da de er mest synlige. Interessant nok påvirker melasma primært kvinder, især dem i den fødedygtige alder, og er især fremtrædende under graviditet, hvilket nogle gange fører til, at den bliver kaldt "graviditetsmasken".

 

Hvad er symptomerne på melasma?

Melasma er en hudtilstand, der fører til, at områder af huden får en mørkere hudfarve. Symptomerne på melasma er oftest tydelige: ujævn hyperpigmentering eller brune pletter på huden, særligt i ansigtet. Melasma viser sig ofte på pande, kindben, over overlæben eller på hagen, men kan også forekomme andre steder på kroppen, der ofte er eksponeret for sollys. UV stråling er en betydelig udløsende faktor, og det er derfor essentielt med konsekvent solbeskyttelse for at forebygge eller minimere tilstanden.

Selvom melasma kan påvirke alle, er det mest almindeligt blandt kvinder, og er ofte hormonelt betinget, hvilket betyder, at det kan opstå under graviditet eller ved brug af hormonel prævention. I langt de fleste tilfælde er melasma en kosmetisk bekymring og ikke forbundet med andre sundhedsmæssige problemer.

For at forebygge melasma eller forhindre det i at blive værre, er det vigtigt at bruge solcreme dagligt og bære beskyttende tøj eller en hat, når man er udendørs. Solbeskyttelse er nøglen til at kontrollere og minimere tilstanden og forhindre yderligere pigmenteringsproblemer.

 

Hvad er årsagerne til melasma?

Hvis du spekulerer på, hvad der forårsager denne pigmentforandring i din hud, så er du ikke alene. Melasma's oprindelse kan være lidt af en gåde, men flere faktorer spiller ind. Hormonelle ændringer, som dem, der opstår under graviditet eller ved brug af P-piller, er blandt de mest almindelige årsager. Dette giver mening, når man overvejer, hvorfor flere kvinder oplever det under graviditet. Men hormoner er kun en del af billedet.

Solen er en anden stor spiller. Ultraviolet (UV) lys fra solen kan øge melaninproduktionen, det pigment, der giver vores hud, hår og øjne deres farve. Overeksponering for solen uden tilstrækkelig beskyttelse kan derfor forværre melasma eller endda være en primær årsag for nogle individer.

Genetik og endda visse hudplejeprodukter kan også bidrage. Hvis din mor eller bedstemor havde melasma, er chancerne for, at du også kan opleve det, større. Og hudplejeprodukter, der irriterer huden, kan forværre tilstanden for dem, der allerede er tilbøjelige til det.

 

Typer af melasma

Ikke al melasma er skabt ens. Afhængigt af hvor pigmenteringen ligger i huden, kan man klassificere melasma i tre hovedkategorier:

  • Epidermal melasma er overfladisk, og som navnet antyder, ligger det i det øverste lag af huden. Det fremstår som skarpt definerede brunlige pletter.

  • Dermal melasma går dybere. Disse pletter kan se blå-grå ud, da pigmentet er placeret dybere i huden.

  • Blandet melasma kombinerer begge disse karakteristika. En person kan have områder, der er mere overfladiske, og andre, der dykker dybere ned i huden.

 

Kan melasma forsvinde af sig selv?

Melasma går som sådan ikke væk. Under perioder med mindre intens sollys kan det blive mindre fremtrædende, men pletten forbliver og vil vise sig igen, når huden eksponeres for solen. Derfor er det essentielt at anvende solbeskyttelse med et højt og bredspektret beskyttelsesniveau.

Vores mesoprotech® repræsenterer en serie med den nyeste og mest omfattende teknologi inden for solbeskyttelse, der skærmer mod strålingens skadelige virkninger og dermed modvirker overpigmentering af huden.

Er du på udkig efter solbeskyttelse specifikt designet til at forebygge mørke pletter, tilbyder mesoprotech® melan 130 pigment control en fremragende solbeskyttelse (UVB 131 og UVA 67), der er ideel for hud med farveuregelmæssigheder og en let farvetone.

 

Hvordan behandler man melasma?

Der er en bred vifte af behandlingsmuligheder for at fjerne overflademelanin, herunder laserteknikker, intens pulserende lys (IPL), kemiske ansigtsbehandlinger og cremer med syreindhold. Der findes også topiske medicinske løsninger, som f.eks. dem med hydroquinon, der kan påvirke melanocyters funktion, selvom deres effekt ofte er tidsbegrænset.

For en altomfattende håndtering af melasma skal man vælge behandlinger, der ikke kun fjerner den umiddelbart synlige misfarvning, men også tager fat på pigmentets overproduktion for at hindre fremtidige tilbagefald.

Hos mesoestetic® er vi specialister inden for depigmentering og behandling af melasma, og vi præsenterer forskellige løsninger, som bidrager til at holde hudpletter i skak og undgå deres tilbagekomst.

cosmelan® repræsenterer en elite inden for depigmenteringsbehandlinger, og den er skabt for at tage hånd om selv de mest stædige hudpletter. Dens særegne sammensætning af aktive stoffer er velunderbygget og tilbyder en todelt effekt, der sikrer både hurtige og vedvarende resultater.

dermamelan® er den nyeste skud på stammen inden for behandlinger, og den drager fordel af de seneste teknologiske fremskridt. Den tager fat på hovedårsagerne til pletdannelse på huden.

Dette banebrydende produkt har resulteret i to patenter, idet det giver en omfattende og kraftfuld behandling mod de mest vedholdende hudmisfarvninger.

Desuden er der diverse produkter og behandlinger til hjemmebrug, der understøtter kampen mod melasma og forstærker resultaterne fra kliniske eller professionelle behandlinger.

Melasma under Graviditet

Melasma under graviditet er en tilstand, hvor gravide kvinder oplever øget pigmentering i ansigtet. Denne forandring i huden skyldes de hormonelle påvirkninger, der opstår under graviditet, som øger produktionen af melanin. Resultatet er fremkomsten af mørke, brune pletter, som primært viser sig på panden, kinderne og omkring næsen. Denne tilstand er også kendt som "graviditetsmaske", og påvirker mange kvinder verden over.

Selvom melasma kan ændre en kvindes fysiske fremtoning betydeligt, er det vigtigt at bemærke, at tilstanden er midlertidig og oftest forsvinder af sig selv efter fødslen. Melasma kaldes også chloasma og er normalt ikke skadelig for hverken mor eller barn. Det er dog forståeligt, at nogle kvinder søger melasma behandling for at mindske pigmenteringen og genoprette deres hud til dens oprindelige tilstand.

For gravide kvinder, der ønsker at behandle melasma, er det vigtigt at vælge en sikker og effektiv metode. Melasma behandling kan omfatte specielle hudcremer, der er sikre at bruge under graviditet, eller andre metoder som lysbehandling. Vi anbefaler, at du konsulterer med en af vores specialister i hudpleje for at drøfte mulige behandlingsmuligheder og finde en løsning, der passer til den enkeltes behov og situation.

 

Vil du blive klogere på, hvorfor man får disse pigment fejl i huden? Læs vores indlæg: Mørke pletter på huden: Hvad de er, og hvordan slipper man af med dem