Mørke pletter på huden: Hvad de er, og hvordan slipper man af med dem - mesoestetic.dk

Mørke pletter på huden: Hvad de er, og hvordan slipper man af med dem

Har du mørke pletter på huden og en ujævn hudtone? Vi fortæller dig, hvor forskellige typer pletter på hudens overflade kommer fra, og hvordan du kommer dem til livs mest effektivt.

Læs med på indlægget og bliv klogere på, hvorfor disse sorte mærker på huden opstår, og hvordan du kan opnå en ensartet hud og jævn hudtone.

 

Hvad er mørke pletter på huden?

Mørke pletter på huden eller pigmentforandringer er blandt de mest almindelige skønhedsproblemer, fordi de kan påvirke en persons selvtillid og trivsel. Der er adskillige former for hudpletter, og før man starter en behandling for at reducere dem, er det vigtigt at kunne identificere dem korrekt.

Størstedelen af pletterne er et resultat af melanin-akkumulering, som er kroppens reaktion på en øget produktion af dette pigment. De mest fremtrædende typer af sådanne pletter omfatter melasma, PIH, alderspletter og fregner.

At konsultere en læge eller hudspecialist er essentielt for at skelne mellem melanin-baserede pletter, der kan modtage depigmenteringsbehandling, og andre plettyper, såsom melanom, angiomer eller vitiligo.

 

Hvorfor får man mørke pletter på huden?

Det primære forsvar mod UV-stråling er hyperpigmentering. Solens stråler er den primære skurk bag dannelsen af hudpletter, da de fremmer melaninproduktionen og forstærker effekten af andre udløsere. De er i bund og grund skyld i de fleste melaninbaserede pletter og kan også forstærke farven på allerede eksisterende pletter som fregner og alderspletter.

Der er dog også andre faktorer, der kan fremme udviklingen af mørke pletter:

 • Alder: Efter de 40 begynder huden at vise tegn på ujævnheder i melaninproduktionen og -fordelingen, hvilket oftest viser sig som alderspletter, især på soludsatte områder som ansigtet og hænderne.
 • Inflammation: Betingelser som acne, visse kosmetiske procedurer og forbrændinger kan føre til mørkere hudområder pga. inflammation, hvilket ofte betegnes som postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH).
 • Genetik: Visse mennesker er genetisk disponeret for ujævn pigmentering. F.eks. kan folk med lys hud og rødt hår have en tendens til at få flere fregner, især efter soludsættelse.
 • Medicin: Nogle lægemidler, inklusive ibuprofen og p-piller, kan øge huds følsomhed over for solen, hvilket kan føre til pletdannelse.
 • Kemikalie eksponering: Produkter som parfume og visse olier kan forårsage lysfølsomme reaktioner, der bidrager til hyperpigmentering.
 • Hormonelle forandringer: Kvinders hormoner kan øge melaninproduktionen, især efter soludsættelse, hvilket kan resultere i melasma, en almindelig plettype under hormonelle skift.

 

Sådan fjerner du mørke pletter i ansigtet

Mørke pletter på huden

I mere end 30 år har mesoestetic® været førende inden for behandling af pigmentforandringer. Den dybdegående forskning har ført til udviklingen af avancerede og beviste professionelle behandlingsmetoder som dermamelan® og cosmelan®, samt effektive hjemmeprodukter som melan tran3x koncentrat og melan tran3x gel creme.

 • dermamelan® er en klinisk godkendt behandling til pigmentforandringer, som ikke kun adresserer eksisterende hudpletter, men også kontrollerer dannelsen af nye. Med kun et besøg hos lægen og en tilhørende hjemmeplejerutine, kan man se resultater på bare 4 måneder.
 • cosmelan® bærer stolt titlen som den mest anerkendte professionelle depigmenteringsbehandling i verden. Den arbejder på at eliminere nuværende pletter og forhindre fremtidige, med resultater på både kort og lang sigt. Efter en session i klinikken, får du en skræddersyet hjemmeplejerutine, som løber over 6 måneder.
 • melan tran3x er en todelt depigmenteringsløsning til brug derhjemme. Den indeholder et koncentrat og en cremegel, som arbejder sammen for gradvist at lysne pletter og stoppe nye i at danne sig. Dens hovedingrediens er tranexamsyre, som er ideel til at forstærke resultaterne fra både dermamelan® og cosmelan®.

 

Er brune pletter på huden farlige?

Brune pletter på huden er en almindelig forekomst, især hos mennesker med meget pigment i deres hud. Disse pletter kan variere i størrelse, farve og form og kan forekomme næsten overalt på kroppen. Mens de ofte er harmløse og primært en kosmetisk bekymring, er det vigtigt at forstå, hvornår brune pletter på huden kan være tegn på noget mere alvorligt.

De fleste brune pletter på huden er resultatet af en ophobning af melanin, det pigment, der giver huden sin farve. Dette pigment dannes som en reaktion på solens stråler og er kroppens måde at beskytte sig mod skader fra ultraviolet (UV) stråling. Derfor ses brune pletter ofte på områder, der udsættes for sollys, såsom ansigt, hænder, arme og skuldre.

Men hvordan kan du afgøre, om dine mørke mærker og brune pletter er farlige eller ej? Her er nogle vigtige punkter at overveje:

Udviklingshastighed

Hvis en brun plet pludselig ændrer størrelse, farve eller form, kan det være en advarselssign, og du bør kontakte en hudlæge.

Symptomer

Hvis pletten klør, bløder, eller udviser andre usædvanlige symptomer, er det en god idé at konsultere en læge.

Familiær historik

Hvis der er tilfælde af hudkræft i din familie, kan din risiko være højere, og du bør være ekstra opmærksom på ændringer i dine brune pletter.

Størrelse

Store pletter har ofte lavere risiko for at udvikle sig til hudkræft end små, men dette er ikke altid tilfældet, så sørg for at holde øje med alle pletter.

Solbeskyttelse

Mennesker, der udsætter deres hud for intens sollys uden tilstrækkelig beskyttelse, har en øget risiko for hudkræft. Beskyt huden ved at anvende solcreme og undgå overdreven solbadning.

 

Hvide pigmentpletter (Vitiligo)

Mens brune pletter og brune plamager på huden er en almindelig pigmentforstyrrelse, kan hvide pigmentpletter, også kendt som vitiligo, være lige så bekymrende for dem, der lider af denne tilstand. Vitiligo er en autoimmun sygdom, hvor kroppens eget immunsystem angriber de melanocyter, de celler, der er ansvarlige for at producere melanin. Dette resulterer i tabet af pigment og dannelsen af hvide pletter på huden.

Vitiligo kan påvirke enhver del af kroppen og kan forekomme i alle aldre. De hvide pletter er normalt symmetriske og kan gradvist øges i størrelse over tid. Mens vitiligo ikke er smertefuldt eller farligt i sig selv, kan det have en betydelig psykisk og følelsesmæssig indvirkning på dem, der lever med det.

Der er ingen kur mod vitiligo, men der findes behandlinger, der kan hjælpe med at mindske synligheden af de hvide pletter. Nogle af disse behandlinger inkluderer topiske steroider, fototerapi og mikropigmentering. Det er vigtigt for dem med vitiligo at søge rådgivning fra en hudlæge for at bestemme den bedste behandlingsplan for deres individuelle tilfælde.

 

Udover medicinske behandlinger er camouflerende kosmetik som specialiserede dækcremer og selvbrunere også anvendt for at midlertidigt udligne hudtonen, hvilket kan forbedre livskvaliteten for nogle med hvide pigmentpletter. Solbeskyttelse er essentiel, da de ufarvede områder er mere modtagelige for solskader. Ydermere er der initiativer, der fremmer positiv opmærksomhed og oplysning om vitiligo for at øge accept og forståelse.

 

Pigmentpletter fra solskade

En anden almindelig årsag til brune pletter på huden og mange pigmentpletter er solskade. Over tid kan udsættelse for UV-stråling fra solen føre til ophobning af melanin i visse områder af huden, hvilket resulterer i mørke pigmentpletter. Disse pletter er ofte kendt som solpletter, alderspletter eller leverpletter.

Solskaderelaterede pigmentpletter ses normalt hos ældre mennesker, da de er resultatet af årtiers solskader. De forekommer hyppigst på områder, der er mest udsat for solen, såsom ansigt, nakke, arme og hænder. Mens de ikke er farlige, ønsker mange mennesker at mindske synligheden af ​​disse pigmentpletter af æstetiske årsager.

Der er flere måder at behandle og mindske synligheden af solskaderelaterede pigmentpletter på. Nogle af de mest anvendte metoder inkluderer:

 • Topiske behandlinger: Brug af cremer eller serum, der indeholder ingredienser som A-vitamin, C-vitamin eller glykolsyre, kan hjælpe med at reducere pletternes udseende over tid.

 • Kemisk peeling: En kemisk peelingprocedure kan fjerne det øverste lag af huden, hvilket kan hjælpe med at mindske pigmentpletter.

 • Laserterapi: Laserbehandling kan målrettet bryde pigmentet i pletterne og reducere deres synlighed.

 • Kryoterapi: Dette indebærer anvendelse af flydende nitrogen til at fryse de mørke pletter, hvorefter de skrælles væk.

 

Plejeprodukter til Brune Pletter på Huden

For dem, der ønsker at behandle eller mindske synligheden af brune pletter på huden derhjemme, findes der en række plejeprodukter, der kan være nyttige. Disse produkter indeholder ofte ingredienser, der hjælper med at bremse produktionen af melanin i huden og dermed reducere pigmentpletternes udseende.

Nogle fælles ingredienser at lede efter i plejeprodukter til brune pletter inkluderer:

 • A-vitamin (retinoider): Disse ingredienser hjælper med at øge celleomsætningen, hvilket kan mindske pigmentpletternes synlighed over tid.

 • C-vitamin: C-vitamin er kendt for at have lysnende egenskaber, der kan bidrage til at forbedre hudens tone og mindske pigmentpletter.

 • Glykolsyre: Dette er en type alfa hydroxysyre, der kan hjælpe med at eksfoliere det øverste lag af huden, hvilket kan reducere synligheden af pigmentpletter.

 • Solcreme: Beskyttelse mod yderligere UV-skade er afgørende for at forhindre dannelse af flere brune pletter. Anvend altid en bredspektret solcreme med høj SPF.

Det er vigtigt at være tålmodig, når du bruger plejeprodukter til at behandle brune pletter, da det kan tage flere uger eller måneder, før du ser betydelige resultater. Konsistens er nøglen til succes.

 

Brune pletter på huden er en almindelig forekomst, der normalt ikke udgør nogen sundhedsrisiko. De er ofte resultatet af solskade eller naturlige pigmentvariationer. Mens de fleste brune pletter er harmløse, er det vigtigt at overvåge eventuelle ændringer og kontakte en hudlæge, hvis du er bekymret.

For dem, der ønsker at mindske synligheden af brune pletter, er der en række behandlingsmuligheder tilgængelige, både professionelle og hjemmeplejeprodukter. Uanset hvilken metode du vælger, er det afgørende at beskytte din hud mod yderligere solskade ved at anvende solcreme og vedligeholde en sund livsstil.

 

Ønsker du at slippe af med mørke pletter på huden?

Udforsk vores førende løsninger til behandling af mørke pletter på huden hos mesoestetic® Danmark, og få professionel vejledning fra en af vores hudspecialister eller kosmetiker for at finde den bedste løsning til din huds behov.

 

Mørke pletter på huden kaldes også melasma i nogle tilfælde. Læs vores indlæg: "Hvad er Melasma og hvordan behandler man det" og bliv klogere på emnet.